Odkud je váš česnek?

ailV mém okolí se vyskytuje několik lidí, kteří se živí výhradně bio potravinami. A moje dítě bude v jesličkách údajně také dostávat převážně bio stravu, ačkoli to zrovna nebylo moje hlavní kritérium při výběru.

Já mám k bio potravinám totiž pořád trochu nedůvěru. Když nakupuju maso, daleko přesvědčivější než etiketa bio je pro mě lucemburská vlajka. Když projíždím lucemburským venkovem autem nebo na kole, mám pocit, že ty pasoucí se krávy vypadají velmi spokojeně a zdravě. Na žádný vysloveně odpudivý kravín jsem v Lucembursku ještě nenarazila. A tak doufám, že jedna z těch zdravě vypadajících kraviček se ocitne na mém talíři poté, co prožila šťastný a plnohodnotný kraví život. Vegetariáni prominou.

Stoprocentní bio zeleninu jsem jedla v době, kdy ji Motýl pěstoval na naší zahradě. Ničím jsme ji nehnojili, pouze zalévali a výsledkem byly mrkve, rajčata či kedlubny rozličných tvarů a velikostí (asi bych neměla opomenout možný vliv blízké jaderné elektrárny). Taková ta rajčata, která běžně kupuji v obchodech a která vypadají všechna na chlup stejně, mi od té doby připadají podezřelá, i když je na nich nálepka bio. A tak na nálepky moc nehledím a nakupuji potraviny, které se mi zdají „přirozené“.

Před časem mě kolega upozornil na jiný úkaz. Vyprávěl mi, že v jendom lucemburském supermarketu omylem koupil česnek z Argentiny. „Chápeš to?“ rozčiloval se. „Ten česnek přeletěl přes půl planety. Přitom zrovna česnek si přece můžeme vypěstovat i tady!“

Přiznám se, že do té doby jsem původu potravin nevěnovala moc velkou pozornost. Snad jen ty lucemburské krávy jsem si na talíři představovala s větší chutí než krávy zahraniční – prostě proto, že nevím, v jakých podmínkách se jinde krávy chovají. Ze stejného důvodu se většinou snažím nakupovat i lucemburské mléčné výrobky jako jogurty, mléko nebo smetanu. I když zrovna v případě mléčných výrobků narážím na různá úskalí: ovocné jogurty značky Luxlait mi připadají přeslazené a mléko je prodávané pouze v litrovém balení. Já mám ale raději půllitrová balení, protože ta litrová mi pak zůstávavjí v lednici otevřená příliš dlouho.

Dopídit se, odkud přijel/připlul/přiletěl třeba ten česnek, není vždycky jednoduché. Ne vždy je původ zboží jasně označený. A když jsem nakupovala česnek včera, měla jsem na výběr mezi bio česnekem z Argentiny a „obyčejným“ česnekem ze Španělska. Žádný lucemburský česnek tam nebyl. Ani německý, belgický nebo francouzský (Lucembursko je malé, takže dovoz z okolních zemí považuju za nevyhnutelný).

Znám jednu francouzskou, v Lucembursku žijící matku tří dětí, která na „trace carbone“, tedy na „uhlíkovou stopu“, kterou za sebou potraviny při převozu zanechávají, hodně dbá. Myslím, že nákupem potravin tím pádem tráví tak třikrát víc času než já. Pečlivě zkoumá obal každého produktu, a pokud z něj nevyčte, odkud zboží pochází, sežene si prodavače a naléhá tak dlouho, dokud jí tuto informaci nepodá (a pak zřejmě v některých případech vrátí zboží do regálu, protože není lokální). Na to nemám ani nervy, ani čas (a to nemám tři děti!).

Nehledě na to, že živit se „lokálně“ taky něco stojí. Moje kolegyně novinářky před časem podstoupily pokus a jeden týden se živily pouze lokálními, tedy lucemburskými potravinami. Potom o tom napsaly článek, ze kterého vyplynulo, že to sice možné je, ovšem pro jednu z nich to bylo daleko snažší, protože bydlí v centru hlavního města a chodí nakupovat na místní trh. Nakupovat v supermarketu je ale časově i finančně úspornější, a proto to dělá většina lidí. A supermarkety upřednostňují levnější potraviny velkých potravinářských koncernů.

Zastávám názor, že nic se nemá přehánět. Ta francouzská matka tří děti, o které píšu výše, to podle mě přehání. Já nakupuji bez výčitek svědomí kubánské banány nebo ananas z Madagaskaru. Sice bych se bez nich zřejmě mohla obejít, ale podobné plody se staly součástí mého běžného života. A u nás na stromech banány ani ananas nerostou. Třeba jahody si v zimě ale nekupuji, i když v obchodech se dají snadno sehnat – většinou ze severní Afriky. Raději si počkám na ty místní, až v červnu dozrají. A už vůbec nevidím důvod k tomu, abych nakupovala polské brambory nebo argentinský česnek. Kdyby Poláci konzumovali polské brambory a Francouzi zase ty svoje francouzské, o kolik by na silnicích bylo méně kamionů?

Na co při nákupech potravin přihlížíte vy? A jaký je váš vztah k bio potravinám?

Advertisements

14 thoughts on “Odkud je váš česnek?

  1. www.czecheyes.wordpress.com 7.2.2013 / 14:04

    Zajimavy namet. Nad cesnekem jsem se uz trapila v supermarketu mockrat. Tady je vetsinou z Ciny. Anglicky nemuzu najit. (jeste vic me stvou jablka dovezena pres pulku zemekoule, kdyz anglicka jsou moc dobra a sadu jsou tu mraky). V CR jsem se dozvedela, ze Ceskoslovensko byvalo cesnekovou velmoci! ‚Nas‘ cesnek byl uznavany v Evrope, chutove vyraznejsi, silnejsi. Ted cesky cesenek v CR pry jen tak nesezenes – jen cesnek z Ciny. Pestovat cesnek je pry pro ceske zemedelce velmi tezke – ekonomicky. Dost smutne. Pamatuju si, jak muj dedecek pestoval na casti zahrady cesnek a ten pak visel zaveseny ve svazcich na kulne, kde se tusim asi susil, vydrzel pak celou zimu. Mne cesnek z obchodu za chvili bud naklici nebo zplesnivi. Skoda, ze uz se dedecka nemuzu zeptat, jak to delal?

  2. Martina 7.2.2013 / 14:15

    Český česnek kupuju na trhu (mám tu výhodu, že pracuju ve velkém městě, kde trhy jsou). Snažím se kupovat potraviny dle sezónnosti – stejně jako Vanilka jím jahody v květnu a červnu. Pokud to jde, tak si kupuju lokální produkty. Jasně, občas si dopřeju banán, ale spíše teď v zimě cílím na jablka (a v mrazáku jsou ještě nějaké ostružiny nasbírané nahoře na kopci) a mrkev. Teď nejím rajčata a papriky. Výjimečně koupím brokolici.
    Co mě ale zaráží je fakt, že seženu u nás pórek či salát z Nizozemí (v únoru!). To je tam na severu jako tepleji či co?
    Bio vnímám jen velmi okrajově, mnohem důležitější je pro mě, že moje jídlo necestovalo lán světa.
    Jenže tohle je věc byznysu – zákazník chce krásně červené rajče v únoru – dovezeme mu jej. Na přírodu se můžeme vykašlat, peníze budeme mít teď a co bude za 50 let nás nezajímá – to už budeme pod drnem.

    • Vanilka 7.2.2013 / 17:24

      Nemůže být ten nizozemský pórek ze skleníků? V tom případě bychom si ho ale opět mohli vypěstovat ve skleníku i tady.
      Jinak já myslím, že v Nizozemí je klima celkem mírné díky vlivu Golfského proudu. Asi tam moc často nemrzne a nesněží, tudíž ten pórek možná roste normálně venku i v zimě… Jistá si ale nejsem 🙂

  3. tokijskadomovnice 7.2.2013 / 14:33

    Jeden čas jsem se vyhýbala zelenině z prefektury Fukushima…asi nemusím vysvětlovat…jinak to moc neřeším…není čas….

  4. veve 7.2.2013 / 14:41

    Nevyznám se ( a ani se nesnažím) v regulích EU, ale co jsem tak kde pochytila,ČR musí nějaké množství (procenta) potravin vyvézt a nějaké zas přivézt… z čehož ž zřejmě plyne hodně komplikací, o kterých se zmiňujete….
    Co se týče českého česneku, sehnat se dá, je o hodně dražší, ale taky je pravda, že lepší a trvanlivější.
    Maso se snažím na podzim sehnat ze známých zdrojů. Např.krůty chovají rodiče kamarádky a krávy naši kamarádi. Vím, čím je krmí a jak se mají. Navíc cenově to vychází asi i lépe. Jen je s tím po porážce dost práce. V zimě maso téměř nekupuji a moc si pochutnáváme.
    No a ovoce… přiznám se, že se nesnažím najít odkud pochází (ani nevím, zda to v českých supermarketech píšou? Podívám se…). Sbírala jsem před pár lety na Novém Zélandu jablka, třeště, kiwi a všechno možné. Naučila jsem se aspoň dobře poznat zralé ovoce. Mnohdy jsou to jen nepatrné rozdíly, ale nám sebrané plody, které neodpovídaly kvalitě, vyhazovali a snižovali mzdu…. takže se to naučíte rychle. Když chodím po obchodě, je mi jasné, že nepocházejí ze sadů, kde by si na kvalitě zakládali stejně, jako kdysi naši kontrolóři na NZ… Zřejmě šlo ovoce do nějakého „lepšího státu“…
    Co mě ale nejvíce dostalo… Nechápala jsem , proč mi na bednu sebraného ovoce jednou nalepí čevenou kartičku a jednou modrou… tak ty modré (zhruba polovina) šla rovnou do mrazáku… prý to tak funguje normálně… pak se rozmrazí a expedují, když je období nedostatku…. a jestlipak zjistíte, jestli jíte čerstvé nebo rozmražené…? brrr…

    • Vanilka 7.2.2013 / 17:25

      Aha, takže já si naivně myslím, že ovocem do sebe dostanu vitamíny, jenže pokud to ovoce bylo zmražené, ty vitamíny to zřejmě nepřežily! To je skandální odhalení!

  5. Vanilka 7.2.2013 / 17:20

    Nedávno jsem v TV viděla taky zajímavou reportáž o okurkách – o tom, jak marný boj vedou francouští pěstitelé okurek s indickou konkurencí. Vypěstovat okurky v Indii vyjde daleko levněji, i když se do nákladů započítá doprava. Prodejní cena je tudíž nižší a pro obchodní řetězce výhodnější. Francouzští okurkáři to tím pádem brzy budou muset zabalit a my budeme jíst okurky z Indie.

  6. Olinka 7.2.2013 / 23:03

    Když můžu, snažím se kupovat českou produkci ve všem – ale u toho ovoce a zeleniny je to problém a kupodivu nejen v zimě! V sezóně chodím na Zelňák – tedy pro to, co nemáme domácí (zaplaťpánbu za mé skvělé prarodiče) a ačkoli původ některých prodávaných ovozelů je pochybný, je tam pár výborných prodejců, kteří to mají opravdu domácí. Je pak legrační vlézt do supermarketu a vidět tam celoročně stejná prefabrikovaná rajčata a papriky…
    Bohužel v zimě je to horší, výběr je tristní – max. česká mrkev a cibule, takže holt kupuju ten nizozemskej pórek a brokolici bůhvíodkud, protože něco jíst musím. Ale radost z toho moc nemám. Nizozemci totiž investovali do moderních skleníků (oni mají to zahradničení v krvi), takže přesto, že leží severněji než my a tepleji tam doopravdy není:-), většina produkce na regály našich super hyper jde právě od nich…
    S jogurty, mlékem a pod. problém naštěstí není. Co mě teda příšerně rozčiluje je máslo „made in EU“, které prý právě bývá zmražené a tím pádem staré jak dlouho… ale co kupuju vážené v mé oblíbené sýrárně, nemusím se tím už zabývat. Jen si fakt nedovedu představit, že bych žila na menším městě, sama si nic nepěstovala a byla odkázána jen na nabídku místních supermarketů… Koupit v nich blbé slušné brambory je um.

    • Michaela 15.2.2013 / 22:54

      taky se snazim kupovat pouze ceske produkty, ale obcas neni zbytu. treba u mlecnych vyrobku si na to davam extra pozor, ale jak psala Vanilka, baleno v CR a vypestovano v CR je sakra rozdil. Nejhorsi nalepka je pro me Made in EU. takze i kdyz je to levnejsi, toto zbozi (vetsinou z Polska a Rumunska) nekupuji.

      zajimave je, ze me nikdy nenapadla uhlikova stopa. CEske zbozi kupuji kvuli podpore ceskych zemedelcu, ted mam namet na dalsi zamysleni se nad potravinami a jejich dovozu. diky za zajimave namety!

  7. Jarmila 19.4.2013 / 19:52

    Zrovna dnes jsem hledala český česnek na internetu a narazila jsem (kromě tohoto webu) taky na stránku pestujucesnek.cz. Vypadá to, že to nakonec s pěstováním v Česku nebude tak špatné, protože podle toho co tam píšou autor letos pěstuje větší množství, které bude mít na prodej. Nejde ale zase o pravý český česnek, ale maďarský česnek pěstovaný v Česku 😦

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s