Francouzské stolování

Jak jsem se zmínila posledně, minulý pátek jsem vedla zajímavou debatu s dvěmi německými kolegyněmi ohledně kulturních rozdílů mezi námi – tj. Čechy a Němci – a Francouzi.

Od líbání jsme přešly na téma francouzského stolování – možná proto, že obojí je činnost na naše poměry zdlouhavá.

I obyčejná večeře, kterou si připravujeme s Motýlem doma jenom pro nás dva, trvá déle, než obyčejná večeře v Čechách. Zatímco u rodičů zasedneme ke stolu, slupneme jediný hlavní chod, kterému někdy předchází polévka, a o 10 minut později je po všem, s Motýlem trávíme u stolu v průměru 45 minut až hodinu. A co teprve když přijdou hosté!

To se nejdřív připraví „apéro“, tedy aperitif, který se ale neomezuje jako u nás na přípitek nějakým alkoholickým nápojem, ale je doplněn o různé pamlsky, ať už se jedná o namazané minichlebíčky, nebo prostě jenom brambůrky, oříšky, tyčinky, zkrátka věci, kvůli kterým v Čechách (a v Německu prý taky) rodiče bouchají své děti přes prsty se slovy: „Necpi se, bude oběd/večeře.“ Ve Francii se děti brambůrkami ládovat můžou, a nikdo se příliš nepozastavuje nad tím, že jim pak nejede následující opravdové jídlo. V rámci zdravého životního stylu se na stole většinou objeví také talíře nazdobené syrovou zeleninou, která se má namáčet do mističek s různými dresinky (to aby to nebylo zdravé příliš). „Apéro“ trvá nejméně půl hodiny, může se ale protáhnout. Když jsem byla v srpnu sama v Čechách, Motýl byl s Holkama pozvaný na „apéro“ k jedněm lidem ze sousedství. Oni mají koně a Holky koně milují. Přišli k nim prý kolem půl jedné a odešli v půl šesté večer.

Obvykle však „apéro“ přece jen skončí včas na to, aby po něm mohlo ještě něco následovat: předkrm. Narozdíl od aperitivu, podávaného obvykle v obýváku, na předkrm se všichni přesouvají k jídelnímu stolu. Mezi dva nejčastější předkrmy patří uzený losos a tzv. foie gras, v češtině husí játra, ale nikdy jsem nepřišla na to, proč se tomu tak říká, když jsou ve většině případů z kachen. Jak slovíčko „gras“ napovídá, jedná se o velice tučnou paštičku, kterou někteří odvážlivci pojídají samotnou jen tak na vidličku. Já jsem téhle typické pochoutce dlouho nemohla přijít na chuť. Nakonec jsem se naučila si ji mazat na miniaturní kousky chleba – v téhle formě je to pro mě poživatelné.

Po předkrmu následuje hlavní chod. K tomu není co dodat – může se lišit v rámci fantazie kuchaře či kuchařky.

Pak přicházejí na řadu sýry všeho druhu: diskrétnější tvrdé z kravího nebo kozího mléka, a aromatičtější plesnivé, některé přímo tekoucí. Právě kvůli sýrům je nám občas doma na omdlení, jakmile otevřeme ledničku. A to mě jeden můj dávný kamarád z Normandie kdysi poučil, že správně by se sýry v ledničce vůbec skladovat neměly. Dával je za okno – v srpnu!

Po sýrech se servíruje dezert a teprve po něm káva.

Mezi jednotlivými chody se vydatně konverzuje. Celková doba takového průměrného oběda nebo večeře, když se sejde rodina nebo přátelé, se pohybuje mezi 3 až 4 hodinami. Při větších slavnostech se to ovšem může protáhnout na 5 až 6 hodin. U Motýlových rodičů už jsem zažila oběd, který skončil zhruba hodinu před večeří. O Vánocích se pak stoluje v podstatě nonstop od Štědrého dne až do 26. prosince.

Pro mě a mé německé kolegyně bývá někdy takovýhle způsob stravování opravdovým utrpením. Shodly jsme se na tom, že se po určité době začneme nudit, bolí nás záda a hlavně zadek, a chce se nám spát. Na druhou stranu jsme si ale přece jen na francouzský systém už trošku zvykly, a když teď navštěvujeme své rodiny v Čechách a v Německu, připadá nám, že tam se jí pro změnu moc rychle.

Když moji rodiče přijedou za námi do Francie, mojí rolí je popohánět Motýla, a zároveň krotit mamku s tátou. Můj tatínek je zvyklý večeřet s úderem šesté hodiny večerní, Motýl by sám od sebe asi těžko začal stolovat před osmou. Snažím se tedy směřovat večeři na sedmou. V půl sedmé diplomaticky navrhnu Motýlovi začít „apéro“, přitom ale slyším tatínkovo kručení v břiše. Mistička s oříšky je pro něj v tu chvíli jen velice chabou útěchou. V sedm popoháním Motýla ke stolu, ten ale ještě nedopil svůj aperitif a nechápe, kam tak spěchám.

Teoreticky mají moji rodiče pravdu v tom, že večeřet příliš krátkou dobu před spaním není zdravé. Francouzi to vědí. Ale je jim to jedno. Na druhou stranu se musí uznat, že jejich porkmy jsou daleko rafinovanější než ty naše. Jejich cílem není se nasytit, ale jídlo si vychutnat. Taky proto je všechno podávano ve formě menších porcí, než na které jsme zvyklí my. Člověk tím pádem může ochutnat víc různých věcí. Akorát občas nevědí, kdy přestat…

Advertisements

3 thoughts on “Francouzské stolování

  1. jane 29.9.2010 / 09:49

    musím říct, že stolování ve francii mě vždycky hrozně bavilo. spousta dobrot, na sýry „po“ jsem se děsně těšila…
    ale je to super, když to pro člověka někdo připraví. páchat tohle každej den a vyrábět to sama… to by mě jeblo :D.
    nějak si neuvědomuju, že bych kdy zažila apero. ale už jenom ty hory jídla, kdy to začíná už snídaní pomalu formou švédského stolu… to bych prostě nedala.

    jednu dobu jsme takhle páchali aspoň ty snídaně, jakože start do nového dne. ale taky to nevydrželo dlouho. nakonec má člověk stejně chuť buď na koláč, nebo na chleba s něčím, nahází to do sebe a nazdar.

    • Vanilka 29.9.2010 / 20:30

      Jo jo, radne snidane jsme kdysi zkouseli taky. Ale vetsinou zvitezi touha zvana „Jeste chvilinku!“, kdyz rano zvoni budik. Nekdy ho zvladame po 10 minutach posouvat celou hodinu. A to jsou potom fofry. Caj piju v koupelne a v kuchyni pak stihneme maximalne na stojaka jogurt. Nekdy se zase cestou do prace stavujeme v pekarne pro kolac a pozivame ho cestou za volantem. A k tem syrum: ty ja miluju. Akorat by mi nekdy syrovy talir s francouzskou bagetou a sklenkou cerveneho vina naprosto stacil. Kdyz je mam jist az po jidle, obvykle uz na ne chut nemam.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s